Viis stereotypioista

Viis stereotypioista

“At TEDxTurku speeches varies from business to art, from millennials to elders and from death to life. We will laugh and we will cry. We will learn new things and we will become inspired. All of the speeches are linked to our theme, Not Stereotypes.”

Tätä oli TEDxTurku 17.11.2017 Sigyn-Salissa. Eikä tuo kovin paljon lupaava kuvaus kyllä pettänyt. Porasin (vaikkakin perusturkulaisena sitä pidätellen). Ja todellakin nauroin.

Mikä ihmeen TED?

TECHNOLOGY
ENTERTAINMENT
DESIGN

Lyhennelmä näistä.

”TED is a nonprofit devoted to spreading ideas, usually in the form of short, powerful talks (18 minutes or less). TED began in 1984 as a conference where Technology, Entertainment and Design converged, and today covers almost all topics — from science to business to global issues — in more than 100 languages. Meanwhile, independently run TEDx events help share ideas in communities around the world.”

Näin tiivistää TEDin organisaatio itse.

Mistä Turussa puhuttiin?

Turun TED-konferenssissa pääsi ääneen yhteensä 9 puhujaa. Tähän yhteen postaukseen on käytännössä ja teoriassa ihan mahdotonta avata kaikki upeat, yllättävät, hulvattomat, rajoja rikkovat, innovatiiviset ja koskettavat ajatukset. Kerron kuitenkin muutamalla sanalla, miten itse koin nämä puheenvuorot.

tedxturku

Tom Laine – Uskomattoman tiivis kuvaus nykyhetken ja tulevaisuuden yritysrakenteesta. Arvostakaa työntekijöitä ja antakaa heidän loistaa.

Sara Salmani – Rohkean inspiroiva puheenvuoro siitä, miten musliminainen muuttaa rajujakin ennakkokäsityksiä oman esimerkin ja työn kautta.

Tiina Butter – Muistisairaudet saavat ihmiset unohtamaan kyvyn ilmaista itseään sanallisesti ja ympärillä olevat ihmiset eivät enää ymmärrä heitä. Saatuaan käteensä pensselin ja alkaessaa maalata, muistisairaat tulevat onnellisemmiksi ja löytävät hetkellisesti kyvyn ilmaista tunnelmiaan. En voinut olla miettimättä omaa Alzheimeriin sairastunutta isoenoani.

Anna Haverinen – Netissä edesmenneiden sureminen ei ole oikeaa. Eiku. Second life -virtuaalitodellisuudessa eräs käyttäjä rakensi virtuaalimuistoalttarin käyttäjäystävänsä hävittyään kamppailunsa luusyöpää vastaan. Eli kyllä sekin sureminen on siis oikeaa.

Minghui Gao – Stereotypioita eli ennakkokäsityksiä viljellään normaalielämässä yllättävän kauhistuttavan usein. Ja niitä ”positiivisia”, kuten monet kutsuvat. Mutta mikään stereotypia ei ole oikeasti positiivinen. Annetaan ihmisten itse näyttää, millaisia oikeasti ovat.

Simo Koivisto-Rajala – Y-sukupolvi eli generation y. Liian yksinkertainen yleistys.

Anna Puhakka – Ei ole olemassa hyviä ja pahoja ihmisiä. Kukin on omalla vuoristoratamatkallaan. Välillä mielentila ylhäällä ja välillä alhaalla. Käyttäydymme hyvin, kun se on ylhäällä ja huonosti, kun se on alhaalla.

Salla Lehtipuu – Piirtäminen. Innostus siihen saatetaan tukahduttaa liian aikaisin. Huono? Ei vaan yksilöllinen. Liian usein mielletään vain tyttöjen jutuksi. Koko konferenssi pääsi itse kokeilemaan, miten numeroista syntyy piirroksia.

tedxturku doodling

Anni Koivisto – Yllätysvieras. TEDissä tehtiin historiaa. Ensimmäinen puheenvuoro saameksi. Saamelaiskultttuuri ja -symbolit oikeasti arvostukseen, myös lain silmissä.

Mikä fiilis jäi?

No siis. En ollut ajatellut, että aiheesta voi saada niin monia näkökulmia. Aivot kiittää aivan uudelaisista oivalluksista. Toivottavasti itse kukin pystyy jättämään turhat, inhottavat ja tuomitsevat stereotypiat. Ihmisiä me kaikki ollaan. Kohdellaan siis toisiamme myös niin. #notstereotypes #piste

tedxturku

Jaa halutettasi

2 thoughts on “Viis stereotypioista

  1. No olipas kaikki aiheet kiinnostavan kuuloisia! ? Aattelin eka et kuulostaa tylsältä. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.