Muovin tyrannia

Muovin tyrannia

”Joidenkin ympäristöasiantuntijoiden mukaan muovi alkaa olla ilmastonmuutostakin vakavampi ongelma.”

Muovi – aihe, joka on ollut postauslistassani jo pitkään. Aihe, josta päätin kirjoittaa jo lauantaina, kun näin Helsingin Sanomissa aihetta käsitelleen jutun. On kuitenkin ollut (mukamas) kaikenlaista kiirettä. Lauantaina juujuu, ei haittaa vaikka en tänää vielä tartu ”kynään”. Sunnuntaina oho, meni yllättävän kauan anoppilassa. Eilen OMFG, kissa karkas. Joten tänään päätin unohtaa tekosyyt.

Helsingin Sanomissa jutussa mm. kerrotaan, että mikromuovia päätyy ihmisen kehoon ilmasta, vedestä, merenelävistä, suolasta ja oluesta. En tiedä olenko väärässä, mutta uskon, että tätä asiaa ei ole yleisesti vielä olla tajuttu. Muovi, joo, eläimet jää niihin jumiin ja juu, niitä isoja muovilauttoja kelluu valtamerissä. Mutta se, että sitä hengitetään, juodaan ja syödään, on ihan käsittämätöntä. Miten ollaan oikein päästetty tää näin pahaksi?

Omasta tiskikaapistakin löytyy sitä muovia ihan yllin kyllin.

Mistä sitä mikromuovia sitten oikein tulee?

Ylen artikkeli aiheesta vastaa tähän melkoisen hyvin. Suurin aiheuttaja on artikkelin mukaan autoilu. Oletkos tullut ajatelleeksi auton ratissa, että pahin saastuttaja ei välttämättä olekaan pakokaasu, vaan auton renkaat ja tiepinnoitteet? Mikromuovia myös syntyy, kun muovi hajoaa. Lisäksi sitä käytetään ihan tietoisesti ainakin kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa, ainakin hammastahnassa.

Mitä voisi itse tehdä? Säden helpoimmat TOP 3.

Liian usein sitä ainakin itse sortuu siihen ajatteluun, että ei yhden pienen ihmisen teot merkkaa tässä saasteongelmassa mitään, mutta pöh! Aina sitä voi tehdä oman osansa. Ja mitä se ny sitten voisi olla?

  1. Autoilunhan ympäristöhaitat tiedetään muutenkin ja vielä muovisaaste siihen lisäten olisi syytä kyllä katsoa peiliin ja yrittää valita välillä muita tapoja siirtyä paikasta A paikkaan B. Hyötyliikuntapyöräily polttaa läskiäkin ja niin edespäin.
  2. Niin, ja ei heitetä niitä muoviroskaa (tai mitään muutakaan) ympäristöön! Tämä nyt pitäisi olla kristalli(suolan)kirkasta jo ala-asteelta, jolloin tätä yritettiin toitottaa.
  3. Muistetaan ottaa ne kestokassit sieltä eteisestä lojumasta ja kannetaan ne ostokset niissä kotiin. Valitaan hedelmille kaupassa ja omiin roskisämpäreihin ne biomuovipussiversiot.

Yritetään antaa muovityrannille turpaan!

Jaa halutettasi

3 thoughts on “Muovin tyrannia

  1. Asiaa! Nythän me sitten aina kävellään päiväkotii hakemaa eiks ni?☺ Ja polkupyörällä töihin…nyt taisin luvata jo liikaa..

  2. Hyviä pointteja! Aina se autoilun vähentäminen ei kaikille vain ole mahdollista. Mutta ne, jotka pystyvät omaa autoiluaan vähentämään, niin ilman muuta! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.